A.L. Snijders, stadsschrijver van Lochem

2019 10 17 A.L. Snijders : Peter Müller  3

A.L. Snijders, ik mag Peter zeggen, is al jaren de stadsschrijver van Lochem. De schrijver en bedenker van het literaire genre zeer korte verhaal (ZKV/zkv). Hij schrijft iedere week een pareltje in de Berkelbode. (En leest tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lochem ieder jaar een zeer kort verhaal voor om het jaar te openen.)

De in 1937 geboren Amsterdammer en sinds 1971 in Klein Dochteren wonende Lochemer laat in zijn kersverse podcast De A.L. Snijderspodcast – weten pas 10 jaar geleden officieus tot het schrijversgilde te zijn toegetreden. In 2010 krijgt hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre (wat tot dat moment uit 19 boeken bestaat, sinds 1992). En ineens is zijn naam gevestigd. Op vrij late leeftijd. Wat hij een voordeel vindt. Na ‘de enige prijs die hij ooit heeft gekregen’ wordt hij nog productiever en schrijft 16 boeken vol zeer korte verhalen .

Lang verhaal kort.

Ik ben een fan van deze man en kom hem en zijn vrouw Ineke steeds vaker tegen in Lochem. De ene keer bij de notaris, dan weer de Albert Heijn en afgelopen donderdag bij de nieuwe Lidl aan de Julianaweg.

Toevallig ben ik op woensdag 28 oktober, een dag eerder dus, gestart met het maken van Blochem.nl, deze website. En in de header, de bovenbalk, heb ik een video geplaatst van mijn ‘toevallige’ ontmoeting met Ineke Swaneveldt en Peter Müller – A.L. Snijders. Bij de notaris in Lochem, waar ik al een ochtend aan het fotograferen was.

Ik vertel aan een uitgever (van vakbladen) die ik donderdag aan de telefoon heb, over het bouwen van een site en dat hij maar eens moest gaan kijken op Blochem.nl. Hij doet dat meteen en ziet de vlog met daarin Ineke Swaneveldt en A.L. Snijders.

‘Moet ik die oude man kennen?’

Paul! Dat is A.L. Snijders! Een bekende Nederlandse schrijver… bedenker van het zeer korte verhaal… Google hem maar eens, of kijk op wikipedia A.L. Snijders.

Op 14 februari dit jaar zijn die foto’s gebruikt voor een valentijnsdag uitzending van De Wereld Draait Door – Matthijs van Nieuwkerk is ook groot fan.

Een kwartier lang heb ik donderdagochtend deze heerlijke uitzending weer eens bekeken. En het toeval wil dat ik diezelfde avond het stel beide achter een winkelwagentje en met mondkapje in de Lidl tegenkom. Ineke weet nog wie ik ben, Peter zegt “oh ja’ na de uitleg ‘hij is die fotograaf die ons toen heeft gefotografeerd’.

Als ode draag ik mijn eerste blog post op aan deze geweldige schrijver, prachtige verteller, bedenker van het zkv én stadsschrijver van Lochem. Op dit fonkelnieuwe blog Blochem.nl, als stadsblogger van Lochem.

Hoe laat is het?

Iedere zondagochtend leest A.L. Snijders een nieuw zeer kort verhaal voor vanuit z’n schrijverskamer en via ‘een magisch apparaat wat ik hier heb staan’ wordt dat verhaal live de ether ingestuurd. Iedere week, iedere zondagochtend om 08:45 uur op Radio 4.

Beluister hier zijn Zeer Korte Verhalen bij De Ochtend van 4 op NPO Radio 4.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *